Διατήρηση πατάτας χωρίς χημικά
Επειδή μου έγινε ερώτηση για το θέμα και με ενδιέφερε και τον ίδιο μιας και αγοράζω πολλές φορές πατάτες σε τελάρα από παραγωγούς από την περιοχή μου και η συντήρησή τους για 3-4 μήνες είναι σημαντικό θέμα , ρώτησα να μάθω τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προστασία από τα διάφορα έντομα . Πολλοί ρίχνουν σκόνη από μαλαθείο κατευθείαν πάνω στην πατάτα, δηλαδή και άλλα χημικά στην ήδη επιβαρημένη πατάτα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Πως λοιπόν την συντηρούσαν οι παλιοί και μερικοί ακόμα που έχουν σπιτική παραγωγή;
Η πιό φυσική και διαδεδομένη μέθοδος, ήταν με σκόνη άσβεστου ασβέστη.
Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες.
Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα λοιπόν με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει τα διάφορα ζωύφια μακριά.
Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.
Πηγή: www.ftiaxno.gr
Επειδή μου έγινε ερώτηση για το θέμα και με ενδιέφερε και τον ίδιο μιας και αγοράζω πολλές φορές πατάτες σε τελάρα από παραγωγούς από την περιοχή μου και η συντήρησή τους για 3-4 μήνες είναι σημαντικό θέμα , ρώτησα να μάθω τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για προστασία από τα διάφορα έντομα . Πολλοί ρίχνουν σκόνη από μαλαθείο κατευθείαν πάνω στην πατάτα, δηλαδή και άλλα χημικά στην ήδη επιβαρημένη πατάτα με λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Πως λοιπόν την συντηρούσαν οι παλιοί και μερικοί ακόμα που έχουν σπιτική παραγωγή;
Η πιό φυσική και διαδεδομένη μέθοδος, ήταν με σκόνη άσβεστου ασβέστη.
Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες.
Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα λοιπόν με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει τα διάφορα ζωύφια μακριά.
Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.
Πηγή: www.ftiaxno.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου